دکتر محمد فزونی

پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟

این مقاله، نخستین بار در وبسایت آذرآنلاین منتشر شده است. هدف از بازنشر آن، به اشتراک‌گذاری این مقاله‌ی ارزشمند، با خوانندگان مجموعه می‌باشد! سپاس از تیم تولید محتوا در مجموعه‌ی آذرآنلاین.

مقدمه

حتی اگر تا کنون در زمینه‌ی برنامه‌نویسی تجربه‌ای نداشته‌اید، اما حتماً نام پایتون به گوشتان خورده است! اما پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله در این خصوص خواهید فهمید.

زبان‌های برنامه‌نویسی از سال‌ها قبل برای ایجاد ارتباط آسان بین انسان و ماشین به وجود آمدند. در زبان‌های برنامه‌نویسی اولیه از یک سری قواعد و دستورات ساده برای پردازش و نمایش نتایج در یک ماشین مانند کامپیوتر استفاده می‌شد.

امروزه زبان‌های برنامه‌نویسی تقریباً در هر زمینه صنعتی و تجاری که وابسته به کامپیوتر و اینترنت است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. زبان‌های برنامه‌نویسی نسل جدید از ساختار نحوی ساده‌تری برخوردار هستند و کار برنامه‌نویسی را برای کاربران ساده‌تر کرده است.

یکی از این زبان‌های برنامه‌نویسی که ساختاری نسبتاً ساده دارد و در بسیاری از حوزه‌ها قابل استفاده است، پایتون نام دارد. اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم پایتون چیست و چه کاربردی دارد، می‌توان گفت پایتون جزو زبان‌های سطح بالا محسوب می‌شود، یعنی هم ساختار محور و هم شیء محور است.

این زبان اولین بار در دهه 1980 پایه‌ریزی شد و در سال 1991 به عنوان زبان رسمی با نام پایتون معرفی گردید. تا کنون نسخه‌های مختلفی از این زبان منتشر شده است که جدیدترین آن در سال 2020 تحت عنوان پایتون نسخه 2.7.18 منتشر شد.

پایتون در سال 2022 محبوب‌ترین زبان برنامه‌نویسی انتخاب شد که دلیل این محبوبیت، ساختار ساده و کاربردهای فراوان آن است. در این مقاله قصد داریم در مورد این زبان برنامه‌نویسی، موارد استفاده از آن، مزایا و معایب به‌کارگیری پایتون و سایر ویژگی‌های آن صحبت کنیم.

پایتون چیست؟

پایتون یک زبان برنامه‌نویسی است که بیشترین تطبیق‌پذیری را در بین سایر زبان‌های برنامه‌نویسی مشابه خود از جمله Ruby و Swift دارد. منظور از تطبیق‌پذیری یعنی قابلیت استفاده در پلتفرم‌های مختلف و برای اجرای کدهای گوناگون است.

پایتون در حقیقت یک زبان برنامه‌نویسی چندمنظوره است و تقریباً در هر جایی که از داده‌ها، محاسبات ریاضی یا خطوط کد استفاده می‌شود، قابل استفاده است. به عنوان مثال، پایتون برخلاف جاوا محدود به استفاده برای توسعه صفحات وب نیست.

مانند بسیاری از زبان‌های برنامه‌نویسی، پایتون به صورت پشت سر هم با یک مفسر به کار می‌رود که خطوط نهایی کدها را اجرا می‌کند. منابع رایگان زیادی برای یادگیری زبان برنامه‌نویسی پایتون وجود دارد که با توجه به ساختار نحو انگلیسی آن، یکی از کم دردسرترین و ساده‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی از نظر یادگیری و خواندن است.

پایتون سه دهه پیش ظهور کرد. مخترع آن، برنامه‌نویس هلندی، Guido van Rossum بود که نام آن را بر اساس نام گروه کمدی مورد علاقه خود در آن زمان، یعنی Monty Python’s Flying Circus، نام‌گذاری کرد. از آن به بعد، این زبان محبوب به همین نام معروف شد.

پایتون به دلیل قدرتمند بودن، سریع بودن و سرگرم‌کننده‌تر کردن برنامه‌نویسی معروف است. کدگذاران پایتون می‌توانند متغیرها را به صورت پویا تایپ کنند بدون اینکه نیازی به توضیح هر متغیر داشته باشند.

کاربران می‌توانند پایتون را بدون هیچ هزینه‌ای دانلود کرده و بلافاصله شروع به یادگیری کد نویسی با آن کنند. کد منبع این زبان به صورت رایگان در دسترس بوده و برای اصلاح و استفاده مجدد در دسترس است.

محبوبیت پایتون به دلیل ساختار نحوی ساده و خوانایی آن است. Python که اغلب در تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، یادگیری ماشینی (ML) و توسعه وب استفاده می‌شود، کدهایی را استفاده می‌کند که خواندن، درک و یادگیری‌شان دردسر ندارد. برنامه‌های توسعه یافته با کد پایتون معمولاً کوچک‌تر از نرم‌افزارهای ساخته شده با زبان‌های برنامه‌نویسی مانند جاوا هستند، این یعنی برنامه‌نویسان معمولاً باید کد کمتری تایپ کنند.

نظرسنجی انجام شده توسط شرکت تحلیلگر صنعتی RedMonk نشان داده است که این زبان دومین زبان برنامه‌نویسی محبوب در میان توسعه‌دهندگان در سال 2021 می‌باشد.

موارد استفاده از پایتون کدام است؟

پایتون معمولاً برای توسعه وب‌سایت‌ها و نرم‌افزارها، اتوماسیون، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و غیره استفاده می‌شود. از آنجایی که یادگیری این زبان نسبتاً آسان است، پایتون توسط بسیاری از افراد غیر از برنامه‌نویسان مانند حسابداران و محققان برای انواع کارهای روزمره مانند سازمان‌دهی امور مالی مورد استفاده قرار گرفته است.

با پایتون چه کارهایی می‌توانید انجام دهید؟ برخی موارد عبارت‌اند از:

در ادامه نگاهی دقیق‌تر به برخی از این روش‌های رایج استفاده از پایتون خواهیم داشت.

تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و یادگیری ماشینی

پایتون به یک عنصر اصلی در علم داده تبدیل شده است و به تحلیلگران داده و دیگر متخصصان این امکان را می‌دهد تا از این زبان برای انجام محاسبات آماری پیچیده، پردازش داده‌ها، ساخت الگوریتم‌های یادگیری ماشینی، دست‌کاری و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و غیره استفاده کنند.

توضیح عکس: به کمک پایتون می‌توان پردازش داده‌ها را به صورت تصویری انجام داد.

پایتون می‌تواند طیف وسیعی از روش‌های پردازش تصویری داده‌های مختلف، مانند نمودارهای خطی و میله‌ای، نمودارهای دایره‌ای، هیستوگرام‌ها و نمودارهای سه‌بعدی را اجرا کند. پایتون همچنین تعدادی کتابخانه دارد که به کد نویس‌ها این امکان را می‌دهد برنامه‌هایی را برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و یادگیری ماشینی به صورت سریع‌تر و کارآمدتر بنویسند، مانند TensorFlow و Keras.

توسعه‌ی وب

Python اغلب برای توسعه‌ی زیربنای یک وب‌سایت یا اپلیکیشن استفاده می‌شود. نقش پایتون در توسعه وب می‌تواند شامل ارسال داده‌ها به سرور و یا ارسال از سرورها به سیستم باشد، یا پردازش داده‌ها و برقراری ارتباط با پایگاه‌های داده، مسیریابی URL و تضمین امنیت پایگاه داده که توسط ابزارهایی صورت می‌گیرد که بر پایه پایتون نوشته می‌شوند.

پایتون چندین فریم‌ورک برای توسعه وب ارائه می‌دهد. دو مورد از مرسوم‌ترین فریم‌ورک‌های پایتون عبارت‌اند از جنگو و فلاسک. همچنین برخی از مشاغل توسعه وب که از Python استفاده می‌کنند عبارت‌اند از مهندسان back end، مهندسان full stack، توسعه‌دهندگان Python، مهندسان نرم‌افزار و مهندسین DevOps.

اتوماسیون و اسکریپت نویسی

اگر می‌خواهید یک عملیات را به صورت تکراری و طی دوره‌های متوالی انجام دهید، می‌توانید به کمک ابزارهای پایتون آن را به صورت اتوماسیون درآورید. به نوشتن کدی که برای ساخت این فرآیندهای اتوماسیون استفاده می‌شود، اسکریپت نویسی می‌گویند.

در دنیای کد نویسی، اتوماسیون می‌تواند برای بررسی خطاها در چندین فایل، تبدیل فایل‌ها، اجرای ریاضی دستورات و حذف موارد تکراری در داده‌ها استفاده شود. حتی بسیاری از کاربران مبتدی هم می‌توانند اتوماسیون را در زندگی روزمره خود به کمک پایتون پیاده‌سازی کنند.

برخی از این عملیات ساده عبارت‌اند از تغییر نام فایل‌ها، یافتن و یا دانلود محتوای آنلاین و یا ارسال ایمیل متنی در فواصل زمانی دلخواه به خصوص برای اهدافی مانند بازاریابی ایمیلی.

تست نرم‌افزار و نمونه‌سازی

در روند توسعه نرم‌افزار، پایتون می‌تواند در بخش‌هایی مانند کنترل ساخت، ردیابی باگ‌ها و خطاها و آزمایش نرم‌افزار کمک‌کننده باشد. توسعه‌دهندگان نرم‌افزار به کمک این زبان برنامه‌نویسی می‌توانند تست محصولات یا ویژگی‌های جدید را به طور خودکار انجام دهند. برخی از ابزارهای پایتون که برای تست نرم‌افزار استفاده می‌شوند عبارت‌اند از Green و Requestium.

کارهای روزمره

پایتون فقط برای برنامه‌نویسان و متخصصان داده نیست. یادگیری پایتون می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای کاربران حرفه‌ای در حوزه‌های دیگر، مانند روزنامه‌نگاران، صاحبان مشاغل کوچک یا بازاریابان رسانه‌های اجتماعی باز کند. در اینجا به صورت خلاصه برخی از کارهایی را که می‌توان به کمک پایتون انجام داد و یا به صورت اتوماسیون اجرا نمود، ذکر خواهد شد.

ویژگی‌ها و ابزارهای پایتون

در نتیجه پشتیبانی گسترده جامعه کاربری و ساختار نحوی زبان برنامه‌نویسی پایتون، یادگیری آن نسبتاً آسان است. برخی از دوره‌های آنلاین به کاربران برنامه‌نویسی پایتون را در شش هفته آموزش می‌دهند. پایتون نیز ماژول‌ها و بسته‌هایی را برای یادگیری فراهم کرده است که قابلیت‌هایی مانند ساختار نحوی برنامه‌های آماده و استفاده مجدد از کدها را پشتیبانی می‌کند. برخی از ویژگی‌های پایتون مانند محیط توسعه، ابزارهای پشتیبانی و کتابخانه‌های متن باز آن را در ادامه توضیح خواهیم داد.

توضیح عکس: ابزارهای پشتیبانی پایتون برای اجرای اسکریپت‌های پایتون در محیط دسکتاپ استفاده می‌شوند.

برخی از ویرایشگرهای متن مرسوم نظیر NotePad را می‌توان برای ویرایش دستورات و زبان نحوی پایتون پیش از ورود به محیط IDLE استفاده نمود.

به این ترتیب کافی است با دوبار کلیک کردن روی آیکون این برنامه در محیط دسکتاپ، از طریق پنجره Finder فایل پایتون مورد نظر را انتخاب کرد. PythonLauncher گزینه‌های زیادی را برای کنترل نحوه راه‌اندازی اسکریپت‌های پایتون توسط کاربران ارائه می‌دهد.

مزایای پایتون

پایتون به دلایل زیادی یک زبان برنامه‌نویسی محبوب است.

معایب پایتون

برخی از معایب زبان برنامه‌نویسی پایتون را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

مثال‌هایی برای استفاده از پایتون

سازمان‌های مختلفی از زبان پایتون برای توسعه برنامه‌های خود استفاده کرده‌اند. برخی از شناخته‌شده‌ترین این سازمان‌ها شرکت‌ها عبارت‌اند از:

جمع‌بندی

پایتون یک زبان برنامه‌نویسی محبوب به خصوص در میان علاقه‌مندان به توسعه وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها و کاربردهایی مانند پردازش داده است. اما علت محبوبیت پایتون چیست؟ این زبان به دلیل ساختار نحوی ساده‌ای که دارد، برای افراد مبتدی هم قابل استفاده بوده و پیاده‌سازی آن آسان است.

منابع متعددی برای آموزش این زبان برنامه‌نویسی وجود دارد که در کنار جامعه‌ی کاربری گسترده، استفاده از آن را برای همه افراد ساده می‌سازد. حتی افراد عادی و غیر برنامه‌نویس هم می‌توانند بسیاری از کارهای روزمره‌ی خود را با این زبان بر اساس ساختار اتوماسیون انجام دهند.

بنابراین اگر به عنوان یک فرد تازه‌کار به دنبال یادگیری یک زبان برنامه‌نویسی هستید، پایتون یک انتخاب عالی برای شما خواهد بود.

منبع: پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟

خروج از نسخه موبایل