17 مورد که هرگز در رزومه کاری خود نباید بنویسید
این روزها مدیران استخدام کننده تعداد بسیار زیادی از رزومههای کاری را جهت استخدام دریافت میکنند. اما این عزیزان وقت کافی برای بررسی دقیق تمام این رزومهها را ندارند و به طور میانگین تنها 6 ثانیه روی بررسی هر رزومه وقت صرف میکنند که اشخاص را بپذیرند یا نپذیرند. ممکن است که شما از هر لحاظ برای کار مورد نظر مناسب باشید، اما وجود غلط تایپی، فرمت نادرست رزومه و یا فونت بد، براحتی شما را از این کار محروم میکند.
سعی کنید موارد زیر را هرگز در رزومهی کاری خود قرار ندهید:
1- هدف از قبول کار: اگر شما برای استخدام در کاری تقاضا کرده باشید، کاملا واضح است که شما بدنبال کار مورد نظر هستید، پس نیازی به توضیح زیاد در مورد اینکه شما بهترین شخص برای انجام این کار هستید، نیست. تنها در حالتی که صنعتی را بهیکباره کنار گذاشتهاید بد نیست توضیحی مختصر در مورد تصمیمتان بنویسید.
2- تجربیات کاری نامربوط: اگر برای سمت مدیریت فروش یک شرکت درخواست دادهاید نیازی به نوشتن تجربه کار در گذشته در یک کارواش را ندارید. سعی کنید تا حد امکان از شلوغی در نگارش رزومه پرهیز نمائید.
3- موارد خصوصی: هرگز در رزومه کاری خود مواردی از قبیل، وضعیت تاهل، مشخص نمودن مذهب و بسیاری از موارد دیگر که هیچ ربطی به استخدام کننده ندارد را ننویسید. البته در گذشته این امر کاملا مرسوم بوده ولی اخیرا نوشتن این موارد دیگر مفید و اصولی نیست.
4- سرگرمیها: هرگز در رزومه کاری خود صحبت از سرگرمیهای نامربوط نکنید، چون تنها باعث هدر رفتن فضای برگه خود و وقت شرکت استخدام کننده است.
5- سن: اگر میخواهید به خاطر سنتان در استخدام یک شغل و موقعیت کاری بین شما و سایر افراد تبعیض قائل نشوند وقت آن رسیده که سن خود را از رزومه کاری حذف نمائید.
6- منابع: اگر استخدام کننده شما بخواهد با منابع شما صحبت کند از قبل با شما هماهنگ خواهد کرد. اگر شما منابع را ننویسید، فرصت این را دارید که قبل از صحبت کردن فرد استخدام کننده با ایشان، هماهنگیهای لازم را بهعمل آورید. همچنین در پایان رزومه خود ننویسید:
“منابع در صورت نیاز و درخواست ارائه خواهند شد”
با انجام این کار خط بسیار ارزشمند پایانی را از دست خواهید داد.
7- ضمائر شخصی: هرگز در رزومه خود از جملات، من، مال من، او و غیره استفاده نکنید. به طور کلی رزومه را در اول و سوم شخص مفرد ننویسید. با انجام این کار ممکن است خواننده برداشت کند که هر چیزی در رزومه درباره شما و تجربیاتتان است.
8- ایمیلهای غیر حرفهای: هرگز ایمیلهای قدیمی خود را که از آنها برای انجام هر کاری استفاده میکردید، ننویسید، مانند
CuteChick4life@yahoo.com or Khoshgelpesar@gmail.com
وقت آن رسیده که یک ایمیل جدید و حرفهای برای خود انتخاب کرده و از آن استفاده نمائید.
9- لغات غیر ضروری و واضح مانند تلفن: دلیلی وجود ندارد که قبل از شماره تلفن خود لغت “تلفن” را بنویسید. در مورد ایمیل هم همچنین. هر کسی میداند که این شماره، شماره تلفن شما و این آدرس، آدرس ایمیل شماست.
10- اطلاعات تماس شغل فعلی: این تنها خطرناک نیست، احمقانه است. آیا واقعا میخواهید که استخدام کننده شما در محل کار با شما صحبت کند؟ آیا میتوانید این تماس را مدیریت کنید تا کسی متوجه شما نشود؟ استخدام کننده فعلی شما، میتواند تماسهای شما را کنترل کند و ممکن است قبل از بدست آوردن شغل جدید، شغل فعلیتان را هم از دست بدهید. پس اطلاعات تماس شغل فعلیتان را در رزومه ننویسید.
11- آدرس شبکههای اجتماعی نامربوط با شغل: هرگز آدرس وبلاگهای شخصی که عقایدتان و سایر مسائل، آدرس اینستاگرام، فیسبوک و سایر موارد دیگر که به شغل مورد درخواست مرتبط نیست را ننویسید. میتوانید آدرس لینکداین که حرفهای است و مرتبط با شغل مورد تقاضا هست را بنویسید.
12- اطلاعات حقوقی: هرگز مبلغ دریافتی به ازای هر ساعت در شغلهای قبلی خود را ننویسید، چون این امر ممکن است حامل پیغامهای غلط باشد. همچنین حقوق مورد درخواست خود را نیز ننویسید. حقوق را بعدا در فرآیند مصاحبه عنوان نمائید.
13- فونتهای غیر رایج: از فونتهای به اصطلاح از مد افتاده و قدیمی استفاده نکنید. همچنین به اندازه فونت هم توجه داشته باشید. هدف این است که نوشتههای شما خوب، یکدست و زیبا باشند.
14- لغات زننده: از 2201 مدیر استخدام کننده آمریکایی سئوال شد که بدترین لغاتی که باعث رد کردن رزومه افراد میشود چیست؟ آنها لغات: بهترین گونه، بهترین دریافت کننده، خارج از مجموعه فکر کردن، همکاری و متقاعد کننده افراد را عنوان نمودند. از طرفی بهترین لغات عبارتاند از: کسب شده، مدیریت شده، حل شده و …. بهطور کلی در انتخاب کلمات و لغات بسیار محتاط باشید.
15- علت ترک یک شرکت یا موقعیت: متقاضیان فکر میکنند که اگر علت ترک شغل و یا موقعیت قبلی خود را توضیح دهند، شانس آنها برای کسب کار افزایش مییابد. اما این اشتباه است. وقت و جای آن نیست که در رزومه این را بنویسید، برای این کار از جلسه مصاحبه استفاده کنید.
16- معدل دبیرستان و دانشگاه: اگر چند سالی از دبیرستان و یا دانشگاه فارغالتحصیل شدهاید، معدلتان خیلی مهم نیست مگر اینکه بین 19 تا 20 باشد، در غیر این صورت معدلتان را ننویسید.
17- عکس: ممکن است که در آینده کاریتان نیاز به عکس باشد، ولی فعلا نیاز نیست، البته الصاق عکس یک روش قدیمی در نگارش رزومه میباشد. اگر استخدام کننده به صراحت بیان کرده باشد که رزومه شامل عکس باشد، این کار را انجام دهید.
در پایان لازم به ذکر است:
رزومه کاری باید حداکثر در دو صفحه تنظیم شود و برای هر شغل یک رزومه متناسب با آن ارائه شود. برخی از افراد یک نمونه رزومه دارند و برای هر شغل از این نمونه استفاده میکنند که این روشی غلط است. رزومه کاری با رزومه کامل متفاوت است، در رزومه کامل، افراد میتوانند تمام فعالیتهای کاری زندگی خود را از ابتدا بنویسند و هیچ محدودیتی در تعداد صفحات وجود ندارد.
و آخرین نکته:
در نگارش رزومه خود صداقت داشته باشد.
ترجمه و تدوین از مقاله:
Jacquelyn Smith, 17 things you should never put on your résumé, www.msn.com, 2015-03-03.
محمد فزونی
دانشگاه گنبدکاووس